Als het gaat om de Colombiaanse keuken, kun je er gewoon niet onverschillig over praten. Colombiaans eten is allesbehalve flauw! Zelfs de gebruikelijke soep is hier doordrenkt met smaken en aroma’s dat herinneringen eraan heel lang op het puntje van je tong blijven. Diego Andrés Reyes Martínez, een inheemse Colombiaanse en vriend van onze redactie, heeft een lijst samengesteld met gerechten die naar zijn mening elke reiziger naar Colombia zou moeten proberen. In dit artikel hebben we er maar vijf genoemd, maar geloof me, er zijn er nog veel meer!
1. Arepas
Als “Brood is de staf van het leven”, dan is in Colombia “Arepas is de staf van het leven”. Deze dunne ronde tortilla’s zijn gemaakt van maïsmeel, water en zout en vormen een essentieel onderdeel van het dagelijkse Colombiaanse dieet. Arepa’s worden gegeten voor ontbijt, lunch, diner, als hoofdgerecht of als tussendoortje, ze worden gebakken, gebakken, gestoomd en er is geen limiet aan de verscheidenheid aan vullingen. Een van de meest populaire ontbijtopties zijn warme arepas met boter en kaas, vaak vergezeld van een kop goede Colombiaanse warme chocolademelk. Even populair zijn arepa de chocolo (met suikermaïs), arepa de huevo (met ei), arepa paisa (grote witte maïs arepa’s met vlees of boter), en vele, vele anderen.
2. Bandeja paisa
Wat de hoofdgerechten betreft, bandeja paisa is een echte klassieker in deze categorie. In 2005 wilde de Colombiaanse regering zelfs bandeja officieel de titel van nationaal gerecht toekennen! Voedzaam, lekker, gevarieerd – het wordt altijd op een enorm bord geserveerd. Dit gerecht kan worden omschreven als een ongelooflijke schotel met bonen (“frijoles”), witte rijst (“arroz”), rundvlees (“carne”), gebakken varkenshuid (“chicharron”), worst (“chorizo”), plataan (een soort banaan), gebakken ei, avocado en arepas. Je moet het gerecht met veel eetlust beginnen, want er zijn geen halve porties als het gaat om bandehi paisa.
3. Tres leches
Dit is een klassiek dessert uit veel Latijns-Amerikaanse landen, waaronder Colombia. Vertaald uit het Spaans, vertaalt de cake zich als “Drie melksoorten”, en als je naar het recept kijkt, wordt het duidelijk waarom! De basis is een grote koekjescake, die is gedrenkt in een mix van drie soorten melk: verdampte melk, gecondenseerde melk en room (zware room) Het resultaat is een licht, luchtig dessert, een onovertroffen delicatesse die uitstekend samengaat met heerlijke Colombiaanse koffie.
4. Aguardiente
“Fire Water” (vertaald uit het Spaans) is de nationale alcoholische drank van Colombia. De meeste Colombianen verafgoden en aanbidden hem, maar niet alle reizigers branden met dezelfde passie voor hem. Het draait allemaal om anijs, waarvan de smaak niet bij iedereen in de smaak valt. De drank is gemaakt van suikerriet en heeft een sterkte van 29⁰. In Colombia worden meer dan 10 verschillende merken Aguardiente geproduceerd, en ze hebben allemaal hun eigen unieke receptuur. Sommige merken bevatten meer anijs, sommige zijn zoeter, andere zijn dikker. Vuurwater wordt meestal puur gedronken, in shots, maar wordt ook vaak gebruikt als ingrediënt in andere dranken, zoals de heerlijk verwarmende canelazo (suikerwater, aguardinte, kaneel).
5. Guanabana-sap (jugo de guanabana)
Colombia is buitengewoon rijk aan exotisch fruit. Een zo’n vrucht wordt guanabana genoemd en is een grote groene vrucht met zeer sappig, licht romig vla-achtig vruchtvlees. Anderen beweren dat de smaak van guanabana doet denken aan aardbeien en ananas met citruszuur. Milkshakes met het sap van deze vrucht zijn erg populair in Colombia. Naast zijn geweldige smaak heeft guanabana ook gunstige eigenschappen: volgens studies hebben de stoffen in deze plant eigenschappen tegen kanker.
Een Colombiaanse reis boek je bij onze vertrouwde partners
Je kunt alle gerechten waar we over schreven heel gemakkelijk en eenvoudig proberen – boek simpelweg een reis via een van de onderstaande links en je bent op weg :)